fredag 8 mars 2019

En klassindelning som saknar, just det, ja: klass!

I ett radioprogram talade man om en amerikansk tv-serie med många bottnar. ”Den har t o m”, sa en av programdeltagarna, ”använts i undervisning i filosofiklasser i USA”.

Det här är ett nytt sätt att använda ordet "klass" – snott rakt av, som man säger, från engelska. Ändå är ”klass” egentligen ett riktigt multi-ord, det kan betyda allt möjligt. 

SO ger följande fyra kategorier: 1) grupp av företeelser som kan gränsas genom likartad grad av väsentliga egenskaper 2) avdelning skolelever som normalt undervisas tillsammans i samma årskurs; i grund­skolan el. gymnasiet 3) (större) grupp som ut­görs av personer med likartad ställning i sam­hället t.ex. genom yrke, ut­bildning el. förmögenhet 4) av­delning med viss bekvämlighet och service på tåg, flyg etc. 

Men ”filosofiklassen" är i en klass för sig. Skulle man säga om elever (oberoende av nivå) att de bevistade en ”matematikklass” eller ”historieklass”? Nej, man skulle säga "lektion". 

Ändå gör den här nya ”klassen” sitt intåg i alla sammanhang: Man hör om ”gymklasser, yogaklasser” och andra ”klasser”. Vad hände med ”grupper, kurser, lektioner, cirklar” m m?

Sånt kan man sitta och reta sig på en fredagseftermiddag.
 
Ordet ”klass” ursprung är det latinska ”classis”, med innebörden "avdelning, klass", ursprungligen ”uppbåd”. 

När vi ändå talar om modernitetsord som "filosofiklass" kan det vara kul att påminna om vad en "klassresa" kan vara (enligt SAOB): "resa som företages av skolklass".