tisdag 19 mars 2019

Man kan inte räkna dem alla, men man vill inte så gärna låta bli

Man kan tycka att det räcker med att dagarna heter Emma, Tage och Leila, men mycket vill ha mer. Nyligen (14 mars) inföll den internationella pi-dagen. Och på tal om mycket hade en anställd hos Google räknat ut lite fler decimaler än vanligt till pi, närmare bestämt 31,4 biljoner.

Jag ringde en matematiker för att diskutera saken, men vi kom genast in på en kanske mer intressant fråga angående antalet: var det verkligen 31,4 ”biljoner” och inte ”miljarder”?  Engelska ”billion” heter på svenska ”miljard” (vilket också är ett skapligt antal). Men nej, en koll visade att den anställda räknat ut 31,4 ”trillion” som det heter på engelska (och lägg märke till avsaknaden av plural-s!).

Vi repeterar för skojs skull: fram t o m en miljon är språken överens. Därefter finns ingen engelsk ”milliard”. Längre. Nu går vi till Wikipedia som säger: ”På amerikansk engelska – och sedan 1974 även på brittisk engelska – heter miljard ’billion’. Dessförinnan var en miljard en ’milliard’ och en biljon en ’billion’ i Storbritannien".

Skulle det där vara nödvändigt, vill man sucka. Vidare. En svensk biljon är en engelsk ”trillion”, sa vi. När det gäller fortsättningen tipsas här med varm hand läsaren att googla ”namn på stora tal”. Pi-decimal-galningen kan behöva de beteckningarna, för hon säger: "Det finns inget slut på pi. Jag skulle gärna försöka med fler siffror".

OK, varför inte, här bloggas för fulla muggar och döva öron, det verkar inte heller normalt.