lördag 9 mars 2019

Tidens tand i betraktarens öga med örat mot marken

”På grund av skäl! På grund av orsaker!!!"fnös vår chef. Dessa och andra horrörer ristades in i vår ryggmärg. Det var 70-tal och på tidningens korrektur var regimen innan dess säkert bra mycket tuffare ändå, för att därefter, decennium för decennium, mattas av och dö.

Tidevarv komma, tidevarv försvinna
Därför studsar jag av av en mening som (radion): ”På grund av det skälet kan han inte gå in på varför”. 

En småslapp googling leder mig till TT och  – o, glädje! – under rubriken ”Ord och begrepp” varnas ännu för de uttryck vi lärdes upp om. Skriv inte ”på grund av åldersskäl” utan ”av åldersskäl”, manar TT och fortsätter: skriv inte ”orsaken till olyckan berodde på”, utan ”olyckan berodde på” eller ”orsaken till olyckan var”.

Problemet med den här typen av kunskap är dock att inte så många hittar fram till den eftersom de inte längre verkar ställa frågan "hur säger/ skriver man?" till sig själva.

Detsamma tycks vara fallet med dem som sagt: Det här sker i jämnstrukhetens namn (person i ring-in-program i radio) och Nyfiken i en dumstrut (journalist och författare i samma medium).

Men på liknande vis snubblar vi över orden lite till mans så här ska inte dras några större växlar på dessa roliga utsagor.