måndag 11 mars 2019

Så operatårta är alltså något annat än den verkat utge sig för?

Presidenter och andra som har problem med "fake news": om de anade vidden av hur länge det pågått.

Som man satt där och slog i böcker och nät efter kristyr och glasyr gick det inte att undvika flottyr och frityr. Här uppstår ett problem med Wikipedia som säger att flottyr betyder stekflott. Det blir att, undantagsvis, sälla sig till de yngre av de ordböcker som ligger på https://svenska .se/.tre/. SAOL och SO anser flottyr vara det fett i vilket man friterar diverse jox som man först doppat i en frityrsmet.

Nog om detta. Då var det värre med ett tårtavslöjande av gigantiska mått. Jag, av alla, har levt i en villfarelse och trott att operatårta är den med grön marsipan, prinsesstårta den med rosa.

Det har på många sätt känts självklart. Nu läser jag en abrovink om att den ena innehåller sylt och den andra inte. Då har vi ännu inte kommit till det värsta.

På något som heter Matbloggen står följande:

Prinsesstårtan är inte så väldigt gammal utan kom till först 1948. Det var hemkunskapsläraren Jenny Åkerström som skapade denna favorit. Till en början hette den enbart grön tårta. Att den sedan fick namnet prinsesstårta beror på att den var Hagasessornas favorittårta. Hagasessorna var nämligen hennes elever.


Prinsesstårtan är grön! Den kan uppenbarligen även göras i andra färger, det har jag sett med egna ögon. Men, och här kommer det: Operatårta tycks vara något helt annat! Åtminstone om man får tro vissa som gör den väldigt chokladig i jämförelse. Och med tycke av tiramisu.

Nätet tycks dock delat, det sitter en massa folk och verkar tro (som jag) att operatårtan är grön.
Aldrig får ens världsbild vara i fred.