söndag 15 december 2019

Man vill gärna att utsignalen kopplas till systemets insignal

OR dunkade näven i bordet. Nej, det är kanske att ta i, men det lät som en mental nävdunkning: "Det heter inte återkoppling, det heter feedback!!!"

Personligen är undertecknad trött på både ”återkoppling” och ”feedback”. Det måste vara så att man levt ett halvt liv utan vare sig det ena eller andra, de känns ännu inte "klockrena". Som inte heller är klockrent i en äldres fatabur.

Förr fick man skäll eller beröm. Med viss uttänjning av beredvilligheten (ja, vad sägs om ett sådant ord?) kan man även gå med på ”respons” som väl inte är så tokigt egentligen.

I vilket fall som helst var det svårt att begripa OR:s ovilja – stark sådan – inför ”återkoppling”.
Det är allom (en gammal dativ!) bekant att ens egen ålder påverkar vad man anser om diverse ord och uttryck. T o m jag förstår det, även om jag anser mej ha mest rätt av alla. Vi är även många som har just den känslan - att vi är den som har rätt. Ålrajt, med OR ett decennium äldre än mig (jag vet att flertalet av er vill ha ”äldre än jag”, vilket är fel av er. Se förrförra meningen) verkar ändå ha fog för sin avoghet för slår man upp ordet på Wikipedia får man enbart förklaringar som denna:

Återkoppling är ett sätt att styra olika typer av system, där en del av utsignalen kopplas till systemets insignal. Återkoppling används bland annat i elektriska, akustiska och mekaniska system och i matematiska modeller.

Äh, varför inte bara "klaga" eller "ge beeröm" som respons. Återkoppling och feedback kan andra hålla på med.