lördag 22 februari 2020

Det finns så många brott att begå: knarkbrott och stenbrott, t ex

Rubriker. En gång i världen, låt oss säga för sådär fyrtio år sen, hade man riktigt roligt när Tryckfelsnisse (känd sedan 1875, påstår Wikipedia) klippte till. Då uppstod grodor som man skrattade åt, utom om man var den korrekturläsare som missat något och således var skyldig till ”lustigheten”. Ibland blev felen så bra, eller vad man ska kalla dem, så att de nästan verkade ha uppstått med flit. Det gällde den snickare som i en dödsruna sades sörjas "närmast av två bräder och tre dörrar”.

Men felaktigheterna var mer sällsynta än i dag. Och nu har det tillkommit en stor mängd av ”det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta”. När otydligheter blandas med rena fel blir ofta rubriker rätt kassa, även om man fortfarande ”förstår vad som menas”, mediernas förklaring och ursäkt inför fenomenet. Och det kommer att gå så länge som det går.

Här ett par rubriker ur en stor och, som det heter, renommerad blaska: Medicin testad mot alzheimer var verklös. Dåligt formulerad plus fel. Verklös?

Att använda ett citat som rubrik i följande fall var ingen bra idé: ”Tiden på väg att rinna ut för att stoppa spridning”.

Några lokaltidningars rubriker: 17-åring hävdar att han rökte i Danmark. Det gällde cannabis, men så här formulerad blir rubriken ofrivilligt komisk. Eller vad vet jag? Det kanske är avsett att vara roligt?

Hur som helst tycks de gamla experterna på rubriker ha slutat för länge sen. Lite småknasigt är även det här exemplet: Man misstänks för knarkbrott – bar luftgevär.

Och vad sägs om Lantbrukare anmäld för stenbrott?
Kan någon ringa polis, ett pågående kalkbrott!