måndag 3 februari 2020

Mellan hägg och syren och mellan mota och möta Olle

Här sitter en och hoppar högt hela dagarna. Plötsligt läser man nåt, plötsligt hör man nåt och måste haja till och hamna i ett upprört tillstånd. Ur radion hör jag en person säga att något tar ”mellan sex till åtta dagar”. Hur är det möjligt? ”Mellan–till?”

Korrekturläsarjobbet är bakgrund till dessa smärtsamma pisksnärtar från folks tal och skrift. De här uttrycken var som budord för oss: det heter ”mellan kl 11 och 16”. Eller så heter det ”kl 11 – 16” och DÅ UTLÄSER MAN DET LÅNGA STRECKET (TANKSTRECK) SOM TILL! 

Angående detta slarv kan inget skyllas på engelskt inflytande. Detsamma gäller den som sa att en person skulle sluta arbeta ”någon gång runt hägg och syren”. Runt? Beträffande den här trädblomningsangivelsen finns en historia, sann eller ej, som de flesta känner till, men ordvalet bör nog vara det gängse: ”mellan hägg och syren”.

Mer roligt än förargelseväckande var den tabbe någon fick till i en radiointervju: ”Men här möter vi inte Olle i grind…”

Fast fel blir det förstås. Att ”mota Olle i grind” respektive ”möta” honom där låter som diametrala motsatser, höll jag just på att skriva. Sen kom jag på att ”diametrala motsatser” måste vara en tautologi.


PS Klang och jubel, pukor och trumpeter! Word reagerar när man skriver ”mellan–till” och korrigerar till ”mellan och”!