tisdag 18 augusti 2020

Förutom streck i räkningen finns även en del streck i stavningen

Att vänta ut och se vad ”språkbrukarna” använder och kalla förfarandet språkvård – det kallade jag i går uppochnervända världen.

Om man beskriver detaljer från vad korrekturavdelningar sysslade med förr är det lätt att flina lite åt varje enskildhet: ”En sån där pyttedetalj är väl inget att hänga upp sig på!”

Åsikter om förkortningspunkter var något som skiftade med vad språkfolk ansåg vara det rätta. Förkortningen ”till och med” skrevs länge ”t.o.m.” Sen kom kontraordern: Skriv ”t o m”. Utan punkter, med mellanslag.

Språkmässigt låg ändå mycket fast och läsare (tittare, lyssnare) kunde lita på att man inom tidningar (samt tv och radio) följde 1) mediets egna regler och/eller vad 2) TT bestämt. Samt givetvis Svenska Akademien. SAOL var vår bibel.

När så många som möjligt i ett land bemödar sig om språkets detaljer hur löjliga de än kan synas vid en första titt, så är det till hjälp för alla, särskilt dem med skriv- och/eller läsproblem.

Om det stod i en annons att en butik hade öppet ”mellan kl 9–18” ändrade vi. Det skulle stå antingen ”öppet mellan kl 9 och 18” (uttrycket lyder "mellan XX och...") eller öppet kl 9–18”, för här utläses strecket som "till".  

Så där höll verksamheten på. Den som är intresserad av hur man använder ”rätt streck” gör bäst i att gå till www.sprakbruk.fi och inne på sajten söka efter ”Tankstreck och bindestreck”, äldsta inlägget i ämnet från 1995. Det är kort, koncist och tydligt.

Detta var en detalj. Mängder av stavnings- och språkregler iakttogs innan något trycktes eller sändes. Och det som inte formuleras rätt blir fel. (Sno gärna den komplicerade slutsatsen.)