onsdag 12 augusti 2020

När det handlar om tragiska händelser ska man vakta på språket

En tidning hade för en tid sen den makabra rubriken ”Död person upphittad”. Jag är mycket känslig för sådant. Rubriken fortsatte med ”Misstänkt självmord” och inne i texten citerades någon som inte ”visste om det handlade om suicid”.

Först den upphittade personen. Verbet leder tanken fel, ”upphittat” är något som varit borttappat och gäller då ting. Diskuteras den här typen av stilnivåer får jag ofta höra att yngre inte kan rå för att de inte lärt sig dem. Till det finns bara en kommentar: Hur kan det komma sig att äldre och mer erfarna människor inte sett till att barn och unga får ett användbart språk? När det gäller en tidning bör fler personer läsa en text. Det spelar ingen roll hur van man är som skribent, fel av alla slag slipper alltid igenom. I den här bloggen brukar några läsare/informanter ibland korrigera mig. Det tackar jag för.

Det finns säkert fler uttrycksmöjligheter, men i exemplet ovan är nog ”funnen” bästa ord att använda: ”Död person funnen”. En sån här alltmer vanligt förekommande ofrivillig komik blir i stället allvarlig, särskilt när det gäller tragiska nyheter.

Sen har vi det där med ”suicid”, men en varm sommardag som denna orkar man vare sig skriva eller läsa långa texter, så frågan med utvikningar sparas till morgondagen: Vad är det för fel på ordet ”självmord”?