fredag 21 augusti 2020

Det finns mer att säga om och och ock – som fler borde slå upp

Irriterad över vad teknik ställer till för mänskligheten måste man, om än motvilligt, säga att motsatsen händer: att tekniken ställer tillrätta! I min stora leda över vissa uttryck i svang, nämnde jag att ett ord som ”och” dock inte kan tråka ut en.

Jag skrev precis ”och” och ”dock” som rimmar (trots ochs stavning!). Liksom även ”ock”. Många går vilse angående hur man skriver uttrycket ”både och”. Som i svar på frågan: ”Vill du ha vin eller öl?” Den utan finess (eventuellt undertecknad) kan svara: ”Både och, tack”.

Nu är Google så funtat att det, förutom att äga oss, svarar prompt om man undrar över saken. Man skriver bara ”både och” – eller ”både ock” i sökrutan och hamnar som första träff hos Ordkollen.se (ett projekt av OlssonSEO).

Där är det inget hutteliduttel med att man kan säga lite som man vill. Rören är raka: ”Det stavas inte både ock”. En kort och koncis förklaring följer: ”Formen ock är inte samma sak som och utan en ålderdomlig form med betydelsen också.”

Raka rör och snabba puckar kan hjälpa upp en hel del för det sargade språk man ser/hör omkring sig. Men många tycks tyvärr alltför säkra på sin egen svenska. Hur det nu kommer sig.