fredag 27 augusti 2021

Även nu för tiden reklejmas malariamedicinering – med en GT!

I går gjordes ett av bloggens (alltför många) avsteg, här präntades ordet ”reklejma” ner. En av alla sbråkbloggarens sökningar var ”reclaima”, som man ser då och då fast det har svenska motsvarigheter som ”återta, kalla tillbaka, återkräva, förbättra” och många fler. Sökningen, på sajten synonymer.se, gav följande resultat: När man skriver in ”reclaima” hänvisas till ”reklejma”. Under det senare ordet ges synonymen ”återkräva” (vad sa jag nyss?). Ja, räkna ut hur det här kommer att se ut med språken fortsättningsvis den som kan!
 
                           Bild: Creativeinspiration, Pixabay
Vi byter ämne, som man brukar säga i pratprogram. Igår tog bloggen upp ett par GT, men det finns ju betydligt fler än Gamla Testamentet och Google Translate. De mer kända är Göteborgs-Tidningen, och för den delen även Gotlands Tidningar, samt drinken gin och tonic.

Eftersom Sbråk går till botten med allt kollas även det senare GT:s ursprung. Brittiska soldater i Indien fann på 1800-talet på en lösning för att uthärda den kinin de tvangs ta som medicin mot malaria. "Vi blandar väl vatten, socker, lime och gin med kininet", tänkte de.
 
Det är givet, med lite socker i botten så går medicinen ned, som Mary Poppins sjöng. Fast på engelska. På svenska sjöng Sonja Stjernquist.