tisdag 10 augusti 2021

ALLA ord som funnits i det svenska språket: Frivillig framgång!*

Lite sund negativism är inte alltid i vägen. Pigga, gladlynta och entusiastiska optimister har en sådan effekt på många av oss: för att utjämna allt tjoho! går vi ner i ett lågläge och förväntar oss just inget. Men så kan det komma situationer när man kravlar sig upp ett stycke.
 
Nu har det varit ett par rejäla smällar (förutom det vanliga våldet i form av krig, mord och maktutövning): pandemin och klimatet. I såna tider får man inte mycket gehör för att man sitter och muttrar om dåligt språkbruk. Men i människornas värld (för att inte tala om alla andras världar) hänger allt ihop, så här kommer ett helhetsgrepp.
 
Man får helt enkelt vända på kuttingen. (Uttrycket har jag skrivit om förr, den som är obekant med det får slå upp själv i dag). Och då är det så här: Gårdagens blogg visade på en välkänd situation. Många av de engelska ord och uttryck som importeras för glatta livet i dag och ges en svensk översättning som de flesta av oss inte känner igen, kan finnas i den äldsta (nja, den mest använda, äldsta) ordboken, SAOB.
 
Gårdagsexemplet var ”singla ut”. Själv ganska van vid ord och uttryck har jag bara hört det på engelska, ”to single out” som betyder ”att välja” – eller ”välja ut”. I SAOB finns exempel på en sådan nämnd, gammal, användning. Beläggen är från 1889, 1910, 1935 och 1967.
 
Härmed lovas och svärs (mest svärs) att inte protestera mot språkvetare som tycker att ”finns ordet i SAOB så är det grönt”. Låt oss inte vara småsinta utan börja använda ALLA ord som någonsin gått igenom ordboksredaktioner i alla tider. Det kommer att bli intressant. Kanske måste SAOL backa på alla gamla ord de slänger ut? Och kanske måste de nya ordböckerna bli gigantiska? Eftersom de inte längre tar stor plats fysiskt kommer det att funka.
 
Fram med hela vokabulären från klassisk och yngre fornsvenska (tiden för de första nedskrivna texterna, början av 1200-talet). De sista skola vara de första, liksom!
 

*Ropades förr av barn som lekte kurragömma och tröttnade på att leta efter kompisarna