måndag 30 augusti 2021

Bra, men kanske aningens för hovsamt om nutida mediespråket

I den händelse någon missat senaste P1-programmet Medierna: Det behandlar ofta sånt som undertecknad sitter här och gnäller om. I lördags var turen kommit till några företeelser som är rätt häpnadsväckande.

Först gällde det den sk så-journalistiken – ”Så lär du din hund hitta kantareller, Så går du ner två kilo” – som jag inte trodde var så gammal som någon i programmet gjorde gällande. Den ska ha uppträtt redan på 80-talet, och varför inte? Det var ju ett decennium då det mänskliga medvetandet, för att inte tala om vetandet, började skruvas av. Till förmån för annat.
 
En annan programpunkt av vikt för undertecknad var diskussionen om huruvida det allt slarvigare språket i medier påverkar läsare och lyssnare. Lite tidstypiskt att det framställdes som en fråga: Reagerar folk på sämre språk i medierna? Nja, så explicit uttrycktes inte saken, men ändå. Fast bra att någon alls tar upp den.

Hur som helst talade man med några som varit i branschen länge och även om det var kul att lyssna på dem är sbråkmakaren otåligt övertygad om att situationen är betydligt värre än vad dessa äldre mediepersoner ger uttryck för.

Mina grannar på gården, t ex, skräder inte orden när det gäller språket i medierna. Och detta utan att de har kännedom om den subversiva verksamhet som bedrivs i denna slutna, rentav halvhemliga blogg.



PS Sbråk har åkt utomlands och det kan bli skakigt med inlägg på nån vecka. Eller kanske inte, det beror på hur tillvaron gestaltar sig.