lördag 28 augusti 2021

Rädda terrorister och extremister kan dämpa ens engagemang

I förrförra inlägget utlovades en spännande genomgång av för, med och mot. Det kan innebära en viss besvikelse för någon, men de närmsta gnällutbrotten kommer nog att handla mest om för och från.
 
En mening, publicerad på SR:s hemsida, gällde ett inslag om en otäck historia: ”Anna lever fortfarande i skräck från sitt ex.” Ännu ett av de tillfällen när man undrar hur lång tid det ska ta innan medborgarna får svårt att förstå vad riksmedierna (för att inte tala om resten) sänder ut till dem! Titta på den här delen: ”i skräck från sitt ex”. Det heter ”i skräck för sitt ex”.
 
Bara ett skrivfel, säger någon positiv rackare. Mer negativ säger jag: Mja. En sökning ger ytterligare exempel, bl a ett från Sveriges Radio, igen. Där citeras visserligen en person, men till journalistisk gärning hör att korrigera sådant som kan uppfattas/fattas fel av mottagarna. Här är meningen: ”vi tror att de inte vågar kontakta myndigheter på grund av rädsla från människohandlarnas förtryck”. Ta ut satsdelar på den, som svenskläraren i ens skola sa.
 
Vi går vidare med en tidningsledare: ”Unga måste få känna att de kan engagera sig politiskt, att de kan få möjlighet att göra sina röster hörda i samhällsdebatten utan att detta engagemang ska dämpas av rädsla från terrorister och extremister”. Visst måste det förstås som att engagemanget dämpas av det faktum att terrorister och extremister är rädda?
 
Nä, nu orkar jag inte mer. Det här får fortsätta i morgon. Den som tycker ämnet är träligt kan känna sig varnad från att läsa då.