onsdag 25 augusti 2021

Något att fundera över: förslag på synonymer till ordet ”sekelsiffra”

Det här borde man ha vetat för ca två decennier sedan, men nu är det som det är. På ett av alla ställen där man ska uppge sitt personnummer visades plötsligt detta meddelande, i versaler som här: ”ANGE PERSNR MED SEKELSIFFROR”.
 
Jodå, så pass tappad bakom en folkvagn är man ännu inte att det inte går att förstå vad som avses. Av gammal vana skriver jag det ”kortare” personnumret men har på senare tid blivit uppmanad att ange det ”12-siffriga” personnumret. Det är då ”19” som saknas. I mitt fall.
 
Visst känner jag en hel del människor som är födda på 2000-talet, men har tydligen aldrig haft anledning att fundera särskilt ingående på deras personnummer. Det brukar framför allt vara datum som måste läggas på minnet så att man inte glömmer födelsedagar.
 
Men ordet SEKELSIFFROR har jag aldrig hört talas om. På sajten ordguru.se hänvisas till Språkrådets nyordslista 2014 som förklarar det självklara (när man väl hört det) som ”två siffror som anger födelsesekel före personnumret”.
 
Ordguru.se är lite anonym, åtminstone om man inte kollar mer än undertecknad gjort. Det enda jag finner är att den är upplagd av Gustav Persson. Mer om honom får man inte veta. Arbetet med sajten är naturligtvis berömvärt, men det blir lite kul med de schablonrubriker som används för varje ord. Letar man efter ”rabies” hittar man en synonym, ”vattuskräck”.
 
Det är nämligen så att till varje ord finns rubrikerna: Alla synonymer till (ordet ifråga), Vad är motsatsen till (ordet ifråga) och Vad betyder (ordet ifråga). Till ”rabies” finns förstås inget motsatsord. Minst lika svårt blir det att följa Ordgurus önskan om förslag på synonymer eller motsatsord till ”sekelsiffror”!