måndag 7 februari 2022

Äldre ord för honhund (sv "hynda", eng "bitch") har vandrat vidare

”Du är så bitter”, sa en ungdom och tittade medlidsamt på mig. Detta gamla och vanliga adjektiv har fått en renässans i modern tid. Samt blaskats ur en aning, i likhet med ”kränka, förnedra, mobba, hata” och ”hota”.

För att undvika stämning för förtal av ord meddelas härmed att en del av dessa begrepp säkert används om en ”verklig” och tråkig bakgrund. Men det kan inte undgå en äldre människa att de begagnades mer sparsamt förr – inte för att folk inte behandlade varann illa utan för att de hade en oerhört mycket starkare innebörd.

I vår tid verkar de ofta vara synonyma med ”retas, vara taskig/dum mot, bjäbba” och annat i samma stil. Som i och för sig inte är trevligt heller, men VALÖREN, mina vänner!

Beträffande undertecknads sinnesstämning (inledningsmeningen) hade ”arg/förbannad/sur” varit mer rättvisande. Hur som helst tycks det användas främst mot kvinnor i avsikt att sänka dem. För det är jättefult att vara ”bitter” – även för dem som har anledning!

Kanske en rätt så gladlynt bitch
Om kvinnor tycks även utländska ”bitch” ha satt sig fast även om den svenska varianten ”satmara” skulle passa bra, tycker jag. I de fall man menar det. Har även hört män kallas bitch, men det tar de inte på allvar.

Det är f ö ont om lika starka ord på dumma gossar. ”Karlslok” eller ”karldjävul” (med några alternativa stavningar) är det värsta som går att komma på. 

Intressant dock att kvinnor får de fulaste tillmälena. Om de än inte har så mycket officiell makt sitter de ofta inne med den reella makten i privatlivet. Kanske en anledning?