lördag 19 februari 2022

Man har pinpointat, tagit rygg och lyft frågan i femton år redan

Nu vänder vi blickarna mot 2007. Följer man verbet "pinpointa" (nämnt i går) bakåt hamnar man dels i användningar som ingen reflekterat över och dels på en tio-i-topp-lista över 2007 års mest använda floskler.

Resumé, tidskrift ”inriktad på nyheter inom medie- och marknadskommunikationsbranschen”, lät då en reklambyrå sammanställa en sådan lista. Och se! Där ligger ”pinpointa” på första plats! De därpå följande nio är ta rygg, hygienfaktor, leverera, kvalitetssäkra, viral, helikopterperspektiv, koncepttänk, kreativ höjd, lyfta frågan.

Studerar man dessa ord och fraser kan man notera att de flesta av dem som 2007 kallades floskler numera går att finna i övermått i språket ca femton år senare.

Nästan alla ”språkvetare” man hör och läser något av i medier bedyrar att allt sånt här är en helt vanlig förändring hos språket. Jag själv, å andra sidan, anser det vara ett gigantiskt miljöproblem som förfular modersmålet med intigheter som det naturligtvis går att finna redan existerande ord för.

Ett av de uttryck man numera kan höra en och samma reporter i radio/tv säga massor av gånger i ett och samma program är det på plats tio: ”lyfta frågan”. Det är en av alla invasiva arter, som lika gärna kan bytas ut mot ”ta upp frågan, eller ”uppmärksamma/belysa den”. Det finns ännu fler.