onsdag 16 februari 2022

En dag med ord i konstiga former, med nya eller inga betydelser

Tänkte för skojs skull öppna såväl ögon som öron lite extra i dag. Tyvärr, visade det sig, för det är lugnare att låta radio- och tv-ljud samt tidningstexter passera med en mycket liten del av hjärnan påkopplad. F a politiker och journalister använder ett språk som börjar kännas stelt, trist och formalistiskt. På kort tid fylldes denna dag skallen av frågor som ”Vad menar dom?”

”Detta skedde innan domen avlades”, stod det i ett blad. Avlades? Först förstod jag det som en form av verbet ”avla”. Nej, det skulle kanske utläsas med betoning på ”av” och komma från ”avlägga”. Men blir det bättre? Säger man inte att en dom ”avkunnas”?

Nästa exempel: ”Svenska barns läslust rasar snabbare än andra länders”. Rasar en lust? ”Avtar” den inte? Det här gör en nervös. Måste man gissa vad rejält utbildat folk säger till en i medier? Sen var det förstås massor av det gamla vanliga: frågor och problematik som folk vill lyfta. Samt frågor samma folk vill sätta på agendan.

Och så var det journalisten som sa ”här och nu” tre gånger på kort tid. Det är ett av många språkliga dekorationselement som inget betyder. Precis som en annan av mina hatfavoriter, "de facto". Ett par politiker får avsluta den här fula nysvenskan: en började flera meningar med det populära givet, ”givet blablabla” och ”givet blablabla”. D v s den typ av meningar som kan inledas med det banalre ”om”, alltså ”om blablabla så blablabla”. Sen var det förstås ett gäng ”ta höjd för” och ”göra åtgärder”.

Jag veeet att man inte bör dra slutsatser (göra slutsatser?) av antalet Googleträffar, men konstaterar att ”vidta åtgärder” visserligen har strax över en miljon stycken medan ”göra åtgärder” ligger på nära 70 000. Färre än så länge, men kommer starkt.