fredag 4 februari 2022

Det finns de som föredrar det dekorativa framför det funktionella

Apropå i går och avdelningen ord som kanske används främst som dekoration (”på sig själv känner man andra”, heter det ju) finns det fler exempel, ett är ”per se”. 

Lite flådigare än ”i sig” som det latinska uttrycket betyder på svenska! En mening som ”staten är per se av ondo” innebär bara ”staten i sig är av ondo” eller ”staten som sådan är av ondo”. 

I princip får folk säga vad vill och variera sig är inte per se fel, men känslan infinner sig – om språknivån i övrigt är sisådär – att uttrycket ifråga inte automtiskt höjer någon stilnivå. Detsamma gäller ”de facto” som oftast kan ersättas av "i själva verket, faktiskt" eller bara tas väck!
Andra ord man hör ofta i dag och som möjligen också är tänkta som ”stilhöjare” är initialt och primärt. För dem funkar annars de svenska uttrycken ”i/från början” respektive ”i första hand”. Ett verb som varit på frammarsch en länge tid och numera lyckats etablera sig är det sammansatta ”efterfråga”. Det hörde förr till det man då kallade byråkrattugg (mja, eller något liknande). Vi enkla varelser som var yngre då brukade säga ”fråga efter”.

Om verb som kan vara antingen fast eller löst sammansatta kommer en riktig rysare att handla i morgon (somliga ljuger utav bara den för att få läsare).