torsdag 24 februari 2022

Ingen osäkerhet beträffande prepositioner, de rör sig bara lite

Vanligen är P1 en god källa till all slags kunskap. Ibland är kanalen även ett finfint sömnmedel. Det kanske inte låter vackert, men faktum är att det finns något vilsamt över avlägset (man får ha låg volym) prat som man själv slipper delta i. Andra använder musik i samma syfte.

Nu kan effekten bli den motsatta om man ändå råkar lyssna och något upprörande sägs. Sömnen kan sabbas, man hoppar i stället upp och börjar svära. Apropå svära, ja. Kom ihåg de undersökningar som visar att användare av svordomar inte alltid har ett dåligt ordförråd i övrigt! Fast det säger inte att det är så kul att lyssna på när folk i diverse tävlingar (sport och all s k lättsam tv-underhållning) svär oavbrutet.

Tillbaka till radion. Ett program bör jag undvika som sömnmedel: Språket, heter det, märkligt nog. Dess syftet är lovvärt: bl a ska lyssnarna ställa frågor och experter svara. Men på senare år beskriver dessa experter en verklighet som skiljer sig TOTALT från den jag lever i. Jag hör och ser massor av fel, tveksamheter och vacklanden – vad allt kan man kalla dem? – i vår tids svenska (liknande sker i flesta språk).

”Experterna” är till stor del förutsägbara. Tillfrågade om diverse problem i språket säger de att ”njae, näe, det här är bara en helt normal språkutveckling som pågår”. I det program jag inte kunde somna till svarade en akademiskt högt utbildad person med dito titel på några lyssnares frågor om bruket av prepositioner.

En reporter som ju jobbar dagligen med språket sa sig märka av ständiga tveksamheter, både egna och kollegers: ”Det verkar finnas en stor osäkerhet angående prepositioner”. Experten svarade att någon stor osäkerhet inte finns, men "det rör sig lite i prepositionssystemet”.


PS Denna text skrevs i går. Nyheterna i morse somnade nog inte många om av