tisdag 6 december 2022

Har inte folk i decennier sagt sig eftersträva ett enklare språk?

Många äldre får sämre minne. Om ens jämnåriga inte var lika osäkra på namn – eller för all del även mer eller mindre komplicerade ord – skulle man bli rädd och själv skriva in sig på ett lagom trevligt äldreboende. Men nu är det som det är och jag kommer ofta att glömma vad kolsyrepatron eller Al Pacino heter.

Men hur gaggiga vi än äro, ha vi uttalet med oss! Samt upprepar oss inte så in i bänken. I en tv-debatt (eller vad det nu var) började flera talare alltför många inlägg med ”givet blabla” och ”givet att blabla”. Hade dittills aldrig hört så många ”givet” vid ett och samma tillfälle.

Frågelådan (utgiven av Språkrådet) skriver: Konstruktioner med givet att har ett ganska formellt stilvärde, och kan i vissa sammanhang uppfattas som lite högtravande.

På en fråga från en person med liknande undringar som undertecknad angående det överdrivna ”givet /att/” blev svaret från Frågelådan så här:

I det första exemplet [från frågeställaren] Givet den rådande osäkerheten har vi uppdaterat tidplanerna är betydelsen ungefär ’med hänsyn till’, ’med tanke på’, ’under förutsättning’. I det andra exemplet med givet att, Givet att krisen fortsätter måste vi räkna med en förlust i år, är betydelsen densamma som ’om’. Där kan man lika gärna använda om: Om krisen fortsätter måste vi räkna med en förlust i år.

När vi ändå är inne på omtagningar och repriser från min sida kan vi åter betrakta de r som försvinner i talet hos människor utan uppenbara, övriga, artikulationsproblem. Samma journalist sa i ett program repotage och pogram flera gånger, utan att halka tillfälligt på orden. Varför händer detta? Pogammet handlade föesten om kiminalvåd.