onsdag 21 december 2022

De enda som inte levererar ständigt numera är väl Postnord?

Ännu en dag när tiden inte räcker till. Tiraderna får hållas korta. Första ämnet är en favorit i repris: ”leverera”. I de nyligen timade fotbollsmatcherna sa nån att bollen ”levererades framåt”

För all del, här sitter man med enbart konkreta betydelser för ordet i sin skalle, alltså ”överlämna, sända, skicka”, men får väl hålla med om att bollar kan ”levereras”. De ”skickas” ju också ibland.

Men hör på nästa då! Förmodligen yttrad i det politiska debaclet vid regeringsbildningen: ”Man lovar inte saker man inte kan leverera” Undertecknad, lite efter och bakom, skulle välja det ytterst gammalmodiga: ”man lovar inte sådant man inte kan hålla.” Å andra sidan (vi lämnar tillfälligt leveranserna) sa en annan politiker: ”Vi fullföljer på vallöftet”. Fullföljer ? Hur f-n pratar våra folkvalda? Att tala på det viset visar väl på dålig vandel?

På tal om andra vilda djur var schimpansdramat en stor nyhet för nån vecka sen. Det fick många att diskutera fenomenet djurparker. Någon föreslog att djuren skulle släppas ut i sina s k hemländer och en annan person svarade att de inte skulle klara att släppas ut i ”det vilda”.

”Det vilda” har, som det verkar, ersatt ”det fria” som vi sagt förr. På engelska säger man ”the wild”. Tycker man att det fria låter för fritt kan man välja ”i vildmarken” eller ”naturen”.