torsdag 22 december 2022

Vissa förnekare får man nog lära sig att stå ut med, andra inte

Det är tur att man inte snöar in på alla (här hånflinar ens belackare som tycker att man går för långt) språkliga tillknölanden. Då skulle det inte finnas tid för något annat. Stup i kvarten får man väga och tänka och väga igen: Går det att reta sig på sånt här? Måste jag stå ut?

För visst har jag haft problem med ordet ”klimatförnekare”. Hur man än vill kan inte klimatet förnekas. Det vore som att säga ostförnekare eller roddbåtsförnekare för att man har något problem med ost eller roddbåtar. Vi tvingas numera förstå att en klimatförnekare inte är med på att klimatet förändrats av mänsklig påverkan.

Just den här förnekare-raddan kommer vi att få vänja oss vid. Det har ju även dykt upp ”valförnekare”. De förnekar inte valet i fråga i sig utan resultatet av det.

Horribelt nog är ”förintelseförnekare” den enda korrekta sammansättningen, eftersom dessa förnekande individer anser att nazisternas folkmord inte ägt rum.

Det fanns en tid när man levde (förhållandevis) lyckligt ovetande om alla slag av förnekare. Världen var inte funtad så att vi fick in den som helhet i våra hem.