torsdag 15 december 2022

Nutiden skapar huvudvärk, 1700-talet huvudverk (ja, lite långsökt)

Cahmanorgeln i Leufsta bruk har 28 stämmor fördelade på huvudverk, ryggpositiv och två pedaltorn

Hm. Den moraliska indignationen kryper på allt oftare och konkurrerar med den språkliga harmen! Ingen idé att trycka ner sånt, då kan man få huvudvärk. Och apropå det så minns jag hur det hände sig i den digitala tidens början att man chockad insåg att man själv skrivit huvudverk i stället för huvudvärk. Stet i stället för sätt. Och tvärtom.

Det var dock något jag genast förstod (vilket sällan händer annars). Folk som var bra på att stava och skriva presterade plötsligt såna tabbar. Datorernas ”snabba” och därmed ”anonyma” tangenter gjorde att man inte tittade så noga ”bakåt” för att kasta en blick på texten. Det som var förr fallet när man skrev för hand eller på skrivmaskin.

Hjärnan följde inte med när den skulle välja mellan sett och sätt, verk och värk, gott och gått, eftersom ljuden ju är desamma. Felen begicks alltså inte av folk som med ens inte kunde stava, detta var början till slutet på en lång era av skrivkonst: skönskrivning för hand (som en del behärskade, färre i dag), liksom eftertanken den långsammare skriften medgav. Snabbheten har dödat skönheten och kunskapen, se där en komprimerad och sorglig teori.

Och p g a allt detta babbel kom jag inte fram till moralen, som får anstå till morgondagen. Däremot har jag lärt mig att det även finns huvudverk med e, det är en ”benämning på orgelns största manualverk” (NE). Sen finns det förstås en mängd skämtsamma försäljare eller skapare av huvudprydnader o dyl som kallar sina alster "huvudverk".

Moraldiskussionen kommer i morgon.