fredag 2 december 2022

Hur blir det när Google och alla kakorna korrigerar vårt språk?

Häromdagen blev jag, skrev jag, varse att Google korrigerar stavfel. Det har kanske pågått länge: att blicka genom det internetska töcknet hör inte till ens främsta grenar. Kanske fattar jag inget alls.

Såg även en korrigering på en textremsa (minns inte i vilket medium) där en av våra nyare politiker sa att en kollega (fast från ett annat parti) ”skämt bort sig”. Kanske en sådan felsägning vi alla kan få till (även om det var en ovanlig sådan). På textremsan stod att politikerkollegan ”skämt ut sig”. Det var också vad som avsågs.

Sbråk är inte avsedd att vara en vanlig missnöjesblogg (fast det ofta låter så) utan värnar, hör och häpna, om jämlikhet. Det är j u f ö begrepp som ”jämlikhet” och ”demokrati” som haglar från dem som försvarar digitala världens möjlighet för ALLA att uttrycka sina åsikter. Å andra sidan vräks hat, hot och hån (de moderna sätten att stegla och rådbråka andra) mot dem som inte behärskar språket: ”Säg din mening, men hahaha, så illa du skriver, dumskalle!”

Man ska inte bråka med dem som lider av dyslexi eller motsvarande. Som inte har någon utbildning att tala om. Sbråkmakaren vänder sig mot professionella som tjänar pengar på att i sin huvudsakliga gärning vända sig till Folket med information.

Vi gamla korrekturläsare kunde få tacksamma insändarskribenter (t ex) i luren: ”Du har ändrat så att vad jag skrivit låter mycket bättre, jag är inget vidare på svenska!” Det hörde till jobbets bättre stunder, men frågan är om mastodontiska överhögheter som Google ska korrigera Folket? Fundera på saken.