lördag 11 november 2023

Faktum: Det sas mycket bättre saker på William Shakepeares tid

Hamlet, akt V, scen 1. Bild ur Wikipedia

Tro inte på ett ord som skrivs i denna blogg! Skribenten, 70 plus, är inte tillförlitlig och det är inte omgivningen heller. Ta det där med 70 plus – det borde väl heta ”över 70”? Eller ”mer/äldre än 70”? Utan att ha ordentligt på fötter misstänker jag åter engelskan. Och har jag rätt (vilket kan vara fel) så började den säga ”plus 70/ years” (eller vad nu siffran var).

Det är inte bara plusset i sig (skrattskratt: Wiktionary ger "pluset" eller "plusset" i bestämd form) som är fragwürdig*, som tysken säger, det är verkligheten bakom åldern: mer än sjuttio. För många innebär det att de börjat höra sämre och för undertecknad börjar frågan bli: Är det mig eller omvärlden det är fel på?

Den yngre omgivningen pratar fort och sluddrigt och lyssnar man på den genom radio eller tv så är det oftare än förr även nåt knas på tekniken. Ända hit var det inledning (70-plussare blir så j-a omständliga också. Ja, det ska vara ett l i omständlig) och nu kommer grejen.

Radio, det handlade om Shakespeare. Inledningsvis sa en person: ”Ve att vara eller inte vara – ni känner nog igen Shakespeare!” Jag lyssnade en gång till och jo, så sa han/hon. Nu dyker osäkerheten upp: hör jag så himla fel? Eller har människan blandat ihop två citat ur Hamlet?

Det ena, och mest kända är förstås ”att vara eller inte vara, det är frågan” och det andra är ”Ur led är tiden: ve! att jag är den som föddes att den vrida rätt igen.” Den senare känner sig undertecknad föranledd att utbrista i flera gånger om dan, men lite osäkert är det hela. Något är ruttet men det är svårt att veta vad.


*Fragwürdig översätts med ”tvivelaktig/diskutabel”, men erkänn att fragwürdig låter mer klämmigt och adekvat!