lördag 18 november 2023

Se upp för dem som absolut måste skaffa senaste tjofräsgrejen!

Det är inte så att undertecknad går runt och muttrar av förtrytelse hela dagarna – nej, så här går arbetet till: Det är lätt för en som levt i en annan språklig värld att samla egendomligheter, felaktigheter och, för all del, nyheter från denna samtida plattform (där fick man till det!).

Ibland är det rentav riktigt skojigt. Rolig var den man i radion som uttryckte ett riktigt motorintresse. Gammaldags gubbe, förstås, eller old school, som svensken av i dag säger. Fenomenet elbilar diskuterades, och då främst Tesla, en statussymbol, förstår även en icke-intresserad. Så här sa mannen: ”De som gillar Tesla är inga bilälskare, de är såna som har senaste telefonen och senaste tjofräsgrejen”.

Han är rätt ensam om uttrycket, i alla fall om man slökollar på nätet. Mycket bra ord, enligt min mening, det är lätt att förstå även om man aldrig hört det. Å andra sidan kan ord kännas väldigt bekanta, men det går ändå att missta sig på betydelsen.

Ett mycket populärt är begreppet ”närtid”. Det är väl nästan FÖR poppis, egentligen. I alla fall hade jag fått intrycket att det gällde den nära tiden framåt. SAOB upplyser om att det handlar om tiden åt båda håll: "i när­tid" betyder ”nyligen” ELLER ”in­om kort”. Och den (i alla fall för mig) ännu pålitligare SAOB, ger ”näraliggande tid”.

Knepigare att ta ställning till är sättet som recensenter beskrivit en tv-serie (den igår i bloggen nämnda The Crown) på, nämligen som ”utomkroppsligt dålig”. Den saken vill man gärna sova på för att, antagligen, tala gammaldagska.