söndag 5 november 2023

Djur som förekommer i medierna: ankor, grodor, hyenor och åsnor

Det finns en massa olika djur i tidningsvärlden, bl a hyenor. Förutom dem som förekommer i naturen finns dessa även i människoform. SAOB har en klar och tydlig beskrivning av de senare: ”om person som ådagalägger sensationshunger eller som med njutning eller passion hängiver sig åt eller uppgår (”frossar”) i ngt makabert.

Lustigt nog upphör den här typen av ord att användas: företeelserna har snart blivit så vanliga att ingen längre känner behov av att kalla dem vid deras rätta namn.

Tidningsankor är lika vanliga och passerar lätt numera, intresset avtar snabbare än det borde. Detsamma gäller tidningsgrodor, inte många ögonbryn lyfts längre – grodorna är minst lika utbredda som ankor och hyenor. 

 
Förekommer ofta, men talas sällan om
En del av dem kan kanske inte klassas som grodor direkt, men erkänn att det låter roligt när en redaktionsmedlen skruvat till rubriken i jakt på läsare: "Succession"-skådis i pizzeriakrasch. Det låter ”mer” än att någon "kört in i en pizzeria”!

Och här är ytterligare en ofrivillig komik – för vad rubriken berättar om är inte särskilt kul i sig: ”Vithajen kan ha fått jättehaj att gå under”. Jag är inte säkert på att alla ser det komiska i ordvalet, humor är ju rätt personlig till sin karaktär.

Men följande borde alla gilla, kanske kunde man kalla den en tidningsåsna: "Varje år på halloween delar prinsessan med sig av en bild på hela familjen – ofta utklädda till tårna".