fredag 10 november 2023

Inte bara det gamla vanliga babblet utan även ett om (bl a) bab.la

I min anteckningsbok (nä, Wordfil) blev en term kvar från gårdagens frågor kring ett P1-program om självhjälpsböcker. En person talade om något ”process- och resultatorienterat”. Tror det handlade om arbetssätt. Hur som helst är även präktiga begrepp som dessa lite luddiga, låt oss googla. Här är en definition på processorienterat arbetssätt:

I stället för att varje funktion jobbar med sitt, utan större tanke på vad det innebär för andra funktioner, så innebär ett processorienterat arbetssätt ett tydligare samarbete.

OK. Och resultatorienterat arbetssätt? Jag hittar en exempelmening (bland andra liknande): Ungefär detsamma som att vara målinriktad eller för den delen pragmatisk.

Utan att vilja såra någon, låta sarkastisk, besserwisseraktig eller ironisk, vill jag påstå att på den lokaltidningsredaktion där jag arbetade förr i världen hade vi redan tidigt ett såväl process- som resultatorienterat arbetssätt. Detsamma långt innan dess i de butiker där jag jobbade under ett antal år i ungdomen. Och det är snart hundra år sen.

Annat: Två gånger på kort tid har tv visat serier där kriminalare (två olika, alltså) berömt sig av att ha fått ”två fåglar med en sten”. Det kan vara av intresse för yngre medmänniskor att även känna till uttrycket ”två flugor i en smäll” som kanske ännu ett par veckor till är den svenska översättningen av ”two birds with one stone”, som det heter på engelska.

Senast i dag kallades undertecknad ”språkpolis”. Och hur definierar man då en sådan? Onlinelexikonet bab.la ger följande exempel: Språkpoliser menar, i motsats till vad många tycks tro, inget illa, utan strävar bara efter att lära ut ett bättre användande av språket.

Och vad är bab.la självt? Jo, grundat 2007, är bab.la GmbH "en välkänd plattform för språkinlärning som erbjuder ett brett utbud av resurser och verktyg för att hjälpa individer att förbättra sina språkkunskaper”.

Förbättra, det måste vara att process- och resultatorientera sig. Men vad vet väl jag?