tisdag 15 augusti 2017

Ett första dubbelbabbel - om om

Ni vet hur det är: man står där och märker att man måste säga två ”om” i rad. Tja, det går ju, men när man skriver ser det inte kul ut (eller snarare, det ser rätt kul ut) och dessutom bråkar stavningskontrollen.

Men då är det så vist ordnat att man i stället för det andra om-et kan använda ”huruvida”. Nu doftar det kanske en smula mögel för somliga, men ordet är trots allt mycket användbart.

Ta exemplet: ”Det råder strid om vi ska göra så här”. Fattas ett ”om”, inte sant? Eller, förresten, det beror ju på vad man vill säga. Det kanske verkligen råder strid om vi nu gör så här. Men antagligen menas att det råder strid om om vi ska göra så. Jahapp, stoppar man in ett huruvida blir striden en annan.

ॐ ॐ ॐ ॐ ॐ ॐ ॐ ॐ ॐ ॐ ॐ ॐ ॐ ॐ ॐ ॐ ॐ ॐ ॐ ॐ ॐ ॐ ॐ ॐ ॐ ॐ ॐ*

De dubbla om-en ställer till det när det ena är en preposition och det andra en subjunktion, d v s en underordnad konjunktion. Det har jag läst mig till och kan inte utveckla mycket djupare. Jag får citera farsgubben : "Det här är inte jag korpulent att bedöma!" 

Gamla grammatiska reglerna sitter i mångas ryggmärg, VARFÖR  man säger som man gör eller kan det man kan är värre att reda ut. 

Och inte för att jag är en stor vän av rekommendationer: "läs det här och läs det där", men här måste undantag åter (det har hänt förr) göras. Nu för en mer riktig språkblogg, nämligen Linnéas. 

Bara googla "Linnéas språkblogg" tillsammans med "huruvida" och få en lektion att sent glömma!


* ॐ= om (eller aum), ett heligt ord i sanskrit-skrift. Det symboliserar den hinduiska världssjälen och hela universum. Ett ord av vikt, m a o! Allom bekant är ju hur det skulle vara om inte om fanns!