fredag 8 december 2017

Myriader av eusociala kryp

Här är en fortsättning (från i går) på de riktigt stora talen, d v s inte de tal som talas, utan dem som räknas. Det där schackbrädet satte myror i skallen på mig. Och Google med sin söktjänst spädde på. Det finns nämligen en myra på Madagaskar som heter Proceratium google.

Forskaren som hittade myran blev så glad att han uppkallade den efter Google vilket berodde på den stora nytta han haft av Google Earth när han var ute på krypfinnaruppdrag.

Så kan det gå.

Inom parentes (äsch, det säger man bara, det är mycket sällan man SER parentesen, därför gjorde jag så här) är det intressant att det myror är kallas eusocialitet, ett nytt begrepp för mig. ”Eusocialitet är ett levnadssätt hos djur där de lever i ett organiserat, hierarkiskt samhälle” (Wikipedia).

                                                🐜🐜🐜🐜🐜🐜🐜🐜🐜🐜🐜🐜🐜🐜*

Som många av oss andra européer. Men visst ja, nu var ju myran ingen europé utan från Madagaskar som ligger i Afrika. Ute i vattnet, närmare bestämt. Inte långt därifrån ligger Mauritius som har två av världens dyraste frimärken. De utgör ett par med samma tant (brittiska drottning Victoria i olika färger) på och är värda ca 1 miljon euro.

Det är mycket det. Men än värre, ett bra mycket större tal, ligger bakom Googles eget namn, vilket bildats genom att skoja till ordet ”googol”, som redan i sig låter rätt kul.

Riktigt HUR roligt det är kommer att avhandlas i morgon.


* Denna figur kallas i mitt lilla figurförråd "ant", myra, men ser mer ut som en röd kanin. Vi kan åtminstone säga att de är rödmyror.