söndag 17 december 2017

Inga dåliga namn alls

Den 11 dennes handlade ett inlägg om "dåliga namn". Här är mera namnjox.

Namn är viktiga. Folk vill gärna bli rättstavade. De kan heta Anderzohn eller Marieanne, men men vill gärna att omgivningen anstränger sig. För namn är viktiga.

Många människor som heter allt möjligt har intressen som andra anser udda. De samlar på kvitton, små glasdjur, kaktusar. För samlarna är ofta de enskilda namnen på grejerna viktiga. Hörde på radio en kille* som intresserar sig för sniglar och landsnäckor – en del pyttesmå. Han talade med värme i rösten om bl a Strimglanssnäckan (4,2 mm** i diameter som mest) och fick upprepa det långa och vackra namnet för reportern som, likt de flesta av oss, inte vet vad alla små snäckor heter! (Eller de stora, för den delen.)

Och modeintresserade brukar kunna stava till Louis Vuitton och Manolo Blahnik – inte direkt snutna ur rockärmen annars.

Precis som samlarna och modemänniskorna önskar jag att ALLA vore: noggranna med hur man skriver.

Men när det gäller språk och stavning hör man allt oftare utsagor som liknar vad som ljuder från mer renodlade marknadsplatser: Hur vill du att vi ska vara för att du ska anlita oss? Vad vill du ha i hamburgarna för att du ska köpa dem? Vad anser DU att ord betyder och hur tycker DU att de ska stavas? DU har rätt i stort sett eftersom ju alla gör på sitt vis!

Snäck- och mode-entusiaster m fl specialintresserade: Jag bugar mig för ert engagemang och att ni bemödar er om de korrekta namnen på era skötebarn!

Själv har jag bara ett glas med och stenar och vattenlevandes skal
* Han heter Jonas Roth och driver sajten http://mollusca.hjortronspel.se med vackra bilder och information om de varelser vi andra knappt lägger märke till

** mm = förkortning för millimeter, m.m. = förkortning för med mera (jag brukar dock inte använda förkortningspunkter, får väl ta dem i ett särskilt avsnitt...)