lördag 13 januari 2018

Det bör vara stil även på skit!

Är man en konservativ rackare om man inte vill ändra på sånt som funkar? Det tycker ofta min förändringsbenägna omgivning. Själv anser jag att det ska vara stil och finess även på skit.💩

Tar man över utländska svordomar och tillmälen bör man tänka sig för. När den amerikanske presidenten nyligen uttalade sig om vissa länder, kallade han dem ”shithole countries”. En mängd svenska medier, som borde veta bättre samt hut, översatte det glatt till ”skithålsländer”. Mediefolk borde känna till att vi inte brukar nyttja samma typ av svordomar och förolämpningar som används på amerikanska (och en mängd andra språk, för den delen).

De svär jättekonstigt. Som exempel kan filmen ”Departed” nämnas. Dess enda replik (ja, det är en liten överdrift) löd: ”Shut fucking up you fucking motherfucker”.

Det funkar för amerikaner som tänker lika lite på det innehållet som vi gör när vi beskriver helvetet och dess berömda invånare.

Det är verkligt stötande med alla ”ass” och ”assholes” och ”shitholes”. Det senaste är tydligen snäppet värre, om man tolkar citat från amerikanska tidningar rätt.

Personligen har jag inte enbart vistats i gentila salar och vet att uttryck som ”han är ett jävla arsle" (äschel) förkommer, men det tar nog slut sedan med ord om den kroppsdel som amerikaner är vana  att använda i nedsättande syfte.

I en svensk deckare fanns repliken: ”Lundkvist är ute efter våra arslen” och det är verkligen en konstig sak att säga. Ja, än på ett tag, i alla fall. Vi kan väl slå vad om hur lång tid det tar innan det viner av arslen även i Sverige. Jag satsar på kort tid - och en hög summa.