lördag 14 september 2019

Djävulen slår inte på trummor utan sitter och lurar i detaljerna!

Man vill gärna citera en gammal Olle Adolphson-visa, den om okända djur: ”Många syns inte men finns ändå”. Nu är inte ”syns inte” helt och hållet rätt uttryck, men det finns små, mycket små, mycket små förändringar i språket. Nämner man dem säger omgivningen ofta ett ”Äsch”.

Här är dock bloggen som aldrig säger ”äsch”. Som vanligt – spoiler alert! – handlar den om det språk vi bör lära oss på alla undervisningsstadier och det språk som kommuniceras genom gammelmedier och andra aktörer (skojar nu, skulle aldrig använda ordet aktör, och för all del var även ”spoiler alert” ett skämt, man måste ju alltid förklara sig i den här j-a världen).

Det talade språket är en annan femma, där finns dialektala varianter, medvetna val och så vidare. Här är i alla fall exempel på några av de nya och små förändringar som är på gång:

Även utbildningsinstitutioner skriver saker som titta på sida 14.

I texter om litteratur kan det stå: just de här böcker är spännande (något enstaka exempel kan givetvis vara slarv- eller skrivfel).

Frågesportsprogramledare (ämnet var kultur): Har ni alla fyra verk rätt får ni 8 poäng.

Ja, vad vill undertecknad nu då? Jo, påstå att man säger (framför allt skriver) ”sidan 14”. Liksom ”de här böckerna” och ”alla fyra verken”. Bestämd form alltså i samtliga fall.

Utan att ha det minsta på fötter (mja, en fråga ställd i omgivningen visar dock att i just detta uttryck väljer många att säga ”fötterna”…) och utan att blinka anar jag en engelsk påverkan av den typ som språkvetare menar inte finns, alltså sådan som ändrar svenska ”på djupet”.