söndag 15 september 2019

Man vill gärna ha bort misstänksamma bilar från gatorna

Ibland hampar det sig så att vissa ordskojigheter dyker upp samtidigt. Nu var det informanten A som berättade om att det på SVT:s nyheter (alltså textnyheter på svt.se) stod följande att läsa: "En talesperson för talibanerna motiverade då beslutet med att hjälporganisationerna hade 'agerat misstänksamt'." Bara någon vecka dessförinnan läste jag i en tidning om hur polisen stötte på ”en bil som uppträdde misstänksamt”. 

Den som vill veta vad det finns för fler klentrogna bilar och annat dito i tillvaron kan googla och även hitta notisen om en polispatrull som ville ”kontrollera en man som uppträdde misstänksamt".

Det finns fler misstänksamma bilar märkligt nog, för på en annan plats fick ”polisen ett samtal om flera personer i en bil som uppträdde misstänksamt”.

Klart att det inte är lätt, men förr i världen fanns korrekturläsare som i bästa fall fixade såna här skeptiska bilar. Det kunde även vara andra redaktionella medarbetare eller grafiker (om vi tänker på papperstidningar) som stoppade paranoida personer och bilar.

SAOL skriver att misstänksam betyder någon ”som (ofta) hyser misstankar ofta betr. omgivningens avsikter”.

Misstänkt, å andra och den mer rätta sidan, är den ”som misstänks för ngt; som väcker misstankar, är tvivelaktig”.

Det verkar vara det enda rätta att ringa polisen om man ser misstänksamma bilar. De skulle säkert kunna ställa till med problem.