fredag 13 september 2019

Till glädje för stans flanörer kommer här höstens kärringparad*

*Rubriken är en lättravesti på låten "Vårens flickparad", insjungen av såväl Gunnar Wiklund som Lars Lönndahl

Eftersom det är så lätt att bli feluppfattad är det bäst att inledningsvis fermt slå fast: Man bör inte kalla någon "jävla" nånting om man är vred. Följaktligen bör man undvika ”jävla kärring”. Och "j-a gubbe” eller "j-a vad som helst”. 

Men om man kallar sig själv ”gammal kärring”, borde det rimligen inte såra eller förarga andra. En person kallade mig (se förra inläggets slutrad) ”vimsig kärring”. Båda är rätt skapligt med sanningen överensstämmande. Här skulle en del protestera.

Dessutom: de gånger jag kallar mig själv "gammal" händer det att folk hoppar upp och skriker ”Men du är väl inte gammal!!” Varifrån kommer äldre-skräcken? Är man runt 70 är man knappast ung, det vore dumt att påstå. Trots att många vänder sig emot ungdomskulten i vår samtid är det ändå jätteviktigt att man verkar ung, ser ung ut o s v. Hyckleri, m a o.

Men hur farligt är det nu med ”kärring”? Ja, ordet har förstås undergått en förändring i människors uppfattning, men i SAOB står:

gammal kvinna, gumma; ofta i förbindelsen ’gammal käring’; vanlig och numera väl alltid med mer eller mindre föraktlig eller nedsättande innebörd (stundom även om icke särskilt ålderstigen individ) och oftast med ett bibegrepp av att personen i fråga är ful eller led, ondsint, envis, sladderaktig, lättrogen eller dylikt; förr icke sällan särskilt om ”klok gumma.

Ordet "gubbe" har också en gammal och relativt neutral förklaring. Man kan höra folk fälla kommentarer som ”Nisse har verkligen blivit gubbe”. De sägs  av dem som står över, eller åtminstone vid sidan av, åldrandets faktum (=alla som inte dör blir äldre).

Homosexuella män tog det ord, "bög", som först var ett skällsord för dem och gjorde till sitt. Tänkte försöka detsamma med "kärring". Visserligen tycks "gubbe" inte reta folk lika mycket, men finns det gubbar som vill appropriera (ett ord i tiden, f ö!) det, så lycka till!