måndag 2 september 2019

Göra är ett mycket användbart verb men vem "gör" böcker?

En tidning har rubriken ”Alex Schulman gör romaner”. Det är egentligen bara en notis om att författaren skrivit kontrakt med ett förlag om ett par böcker, och rubriken behövde kortas, ok för det, men ”gör” romaner? Sen en längre tid har som bekant även läs- och skrivkunniga människor sagt sig ”göra” åtgärder. Och knappt hade man börjat klaga på ”ta självmord” förrän det allt oftare heter ”göra” självmord. Begå självmord (eller brott), vidta åtgärder och fatta beslut är vad som kallas fasta fraser, eller kollokationer. Det innebär att två eller flera ord ”har en tendens att uppträda tillsammans”.

Sigge Stark (eg Signe Björnberg) gjorde många romaner
Uppenbarligen har jag hittat en text att citera igen, en sådan man kan finna när man söker efter ett begrepp som ”fasta fraser”. Just denna visade sig vara en källa att ösa ur och nu blev det plötsligt mycket att ta tag i. Och som de som varit med förr kan räkna ut med örona var det ingen text från i dag, knappt i går, den är från 2002. 

Låt mig börja med att berätta vem som nyss citerades. Han heter Urban Östberg och är språklig mångsysslare, om jag läser rätt. Den text jag hittade inleds med: ”Fasta fraser är svåra att lära sig för andraspråkstalare. Men det är de som gör språket idiomatisk.”

Tänk på den saken till i morgon.