torsdag 5 september 2019

Kan man kanske äntligen få be om lite rättning i ledet?

Det finns de som anser att jag överdriver, men jag bara extrapolerar. Det är vad trendspanare gör. De står med en hand som i honnör över ögonen och spejar oroligt mot framtiden. Strax innan har de läst texter från de mest skilda publikationer/webbsidor/fora, de har lyssnat på radio, poddar, tv och allehanda annat talat språk. De har studerat vad äldre, halvgamla och unga får ur sig i språkväg.

Resultatet av spaningen blir så här: De är givetvis inte fel på allt som skrivs och sägs, i många sammanhang talar folk väl och skriver redigt. Men påfallande ofta slinter det och det är extra allvarligt när det sker bland dem som arbetar med medier, undervisning, politik och annat av vikt för folkets förståelse.

Jag ser ingen utväg, hur ska detta moras åter göras gångbart? Kanske kan man hämta inspiration från det en kompis berättade om i dag: bibliotekschefen i kompisens hemstad satte ner foten.

Tidigare hade man upplåtit ett bokbord åt allmänheten så att den kunde lägga dit begagnade/överblivna böcker och/eller ta andras. Ett vanligt och som det heter i dag ”vinnande koncept”. 

Bordet har just tagits bort och enligt ryktet (ännu inte verifierat, dock) ska bibliotekets chef förklarat detta med att det skulle kunna läggas dit olämplig litteratur.

Funderar som bäst på vilken åtgärd som ska vidtas för att stävja olämpligt språkbruk. Shutta up nätet vore en. Då ryker man själv, men det vore det värt.