måndag 18 november 2019

Det behövs bara att slänga en blick i kristallkulan för visshet

Det är så tjatigt att sitta här och rya om Engelsk Påverkan På Språket. (De stora bokstäverna? Äsch, så där gör folk för att betona eller skoja till det.) Så här ska koncentreras på svenska ord eller uttryck som kan väcka förvåning och/eller förstämning även om de inte har det vanliga amerikanska ursprunget.

I ett radioprogram säger en kvinna att ”hudvårdsrutiner är trygghetsskapande” och jag blir för-vilken-gång-i-ordningen-vete-17 medveten om att språkfunderingar inte bara handlar om formen, ytan. Nu är förstås extremistisk hudvård en läggningssak – eller ett intresse – men det är i alla fall intressant att det finns människor som kan få till en sån mening: ”hudvårdsrutiner är trygghetsskapande”.

Vi lämnar dessa rutiner för värre sysslor som brott och attentat. I en tidning summerades vad polisen sagt om det allvarliga läget i landet: ”Det ska tas tyngre tag mot sprängningarna”. Det är en ovanlig ordkombination, men hjälper de ”tyngre tagen” så varför inte?

Som sista exempel för dagen kommer en rad från några spådamers hemsida. Man kan se deras presentation av sig själva som ett inlägg i den debatt om de-dem-dom som ibland flammar upp:

I dem allra flesta fall har häxor kännedom om vem och vad dem är, även om deras specifika väg inte är helt klar.


Beträffande den specifika vägen skulle man vilja ge dem ett ord på densamma: Satsa på ”dom” i såväl objekts- som subjektsform. Sbråkmakaren har så pass mycket häxa i sig att hon anar att detta ”dom” snart ska komma över oss alla.