torsdag 28 november 2019

En veckas extrapriser är inget mot dem som gäller hela j-a året!

”Och oj, vad man talar för döva öron.” Så avslutades gårdagens inlägg. Men ibland kommer ett livstecken från någon läsare, t ex A, som meddelar följande:

Enligt min uppfattning (som jag dock kanske är ensam om) är "jobb" inte en synonym till "arbete", utan har betydelsen "tillfälligt påhugg".


Hm, förhållandevis ensam om att tycka att ”jobb” betyder ”tillfälligt påhugg” är nog A, som dock har en frände i Elias Wessén. Denne ger i Våra ord, deras uttal och ursprung (första utgåvan kom 1932) för ordet ”jobb” följande synonymer: ”spekulation, tillfälligt arbete, ackordsarbete”. Men Wessén har även med ”arbete” i räckan av betydelser.

Nu åter till den svarta veckan, en köpfest av världsmått. Ett minne som handlar om finfina erbjudanden kommer upp till ytan. Det hände för en förtifem år sedan på den lokaltidning som var mitt jobb (!). Man använde ännu s k blysättning och en stackars typograf (sättare) hade tröttnat på att sätta annonser som alltför ofta innehöll ordalydelser som: Extrapriserna gäller till 11/7, 3/6, 5/8 - tja, läsaren förstår.

Av leda roade han sig tillfälligt (tänkte han) med att överdriva saken en smula: ”Extrapriserna gäller hela jävla året!!!” Olyckligtvis glömde han ta bort sitt skämt som sedan passerade diverse kontrollinstanser, bland dem även korrekturet. 

Såna olyckor hände och misstaget skylldes på Tryckfelsnisse, han som också kan kallas Den Mänskliga Faktorn. Men nu krävs ytterligare förklaring av den gamla världen! Faktor var den titel ett  tryckeris arbetsledare bar och här måste även följande förtäljas: Den faktor jag minns bäst från mitt arbete hade aldrig begått ett sådant misstag!