tisdag 19 november 2019

Här ska inte ingen sitta och tycka nåt utan att läggas till rätta


I dag ska vi gå lite på sidan om det vanliga, för här ska det handla om radioprogrammet Ring P1. En gång i världen, exakt NÄR är oklart, gick detta program ut på att lyssnarna skulle få säga sina sin mening om vad de ville.
Men plötsligt, när nu DET var, hette det: ”Ring in och diskutera och debattera med oss” (oss = den som är programledare för dagen).

Nu är det inte ens så längre, nu måste samtalen balanseras intill intighet. Går någon s k inringare loss så ska hon/han genast bemötas på ett sätt som brukar höra till betydligt allvarligare debatter.

Vad är det som händer när ett vanligt folkligt program präglas av ett korrigeringsanstaltsliknande* beteende? Minns den gång någon skällde på försvaret och programledaren sa: ”nu är ju inte försvaret här och kan försvara sig”.

Naturligtvis kan man inte tillåta att människor tappar koncepterna helt och hållet i riksradion, men då får man väl snoppa av dem. Vilket för övrigt redan görs emellanåt och inte på grund av alltför grava "tyck"-försyndelser.

Den där tonen av rikslikare som många av programledarna på Ring P1 har – varifrån kommer den? Varför finns den där?


* ordet är långt, men inte lika långt som ålderdomshemsföreståndareutbildning