tisdag 26 november 2019

Kom och köp konserverad gröt under fredag hela veckan!

I dag var det en skylt utanför ett köpcentrum som fick undertecknad att börja tralla på den kanske tjatiga men glada refrängen till en sång skriven av norske textförfattaren Juul Hansen (1913-1981): "Då blir det lördag hela veckan, lördag hela veckan, lördag hela veckan lång. Hela livet blir en dans, allt blir bara lek och sång. Då blir det lördag hela veckan, lördag hela veckan, lördag hela veckan lång. Lördag hela veckan lång. Till nästa gång."

Men i detta fall handlade det om kommande fredag. När det gäller konsumtion går det lätt att få delar av mänskligheten att trilla dit (det kan hända undertecknad).

Sen ett antal år har Sverige ytterligare ett av alla dessa nordamerikanska fenomen, Svarta fredagen (USA:s största rea- och shoppingdag), inskrivet i almanackan. Det låter förstås inget vidare med en svart fredag, men det skrev jag visst förra året. Och kanske året dessförinnan.

Det nya för i år tycks vara att denna dystra fredag kommer att utökas till en svart vecka. Så det blir fredag hela veckan.

Kom och köp (konserverad gröt, en tidig sång om konsumtionshets skriven på 1940-talet av Ulf Peder Olrog, 1919-72)!