fredag 8 november 2019

TT, en f d gigant som man verkligen inte vill slå ett slag för

Min besvikelse över dagens TT är stor efter att ha haft mycken nytta – främst yrkesmässig – av denna nyhetsbyrå under decennier.

Gårdagens blogginlägg handlade bl a om att skribenter hos TT inte klarar av att använda sin resp hans/hennes. Ofta innehåller också TT-artiklar (som publiceras i ett stort antal tidningar) felaktigheter som inte förekom om man går ett par decennier bakåt.

”TT-språket” som då uppdaterades kontinuerligt och sändes ut till bl a tidningsredaktioner i form av små behändiga och fullmatade häften, beskrivs i dag som ”en samling skrivregler, ord och begrepp till hjälp för alla som skriver. Reglerna är utformade för TT:s egna medarbetare, men de följs i stor utsträckning av svenska medier och av personer som gillar språk”.

Gillar språk. Ja, det kanske man kan kalla det när man vill ha klara besked i språkfrågor. Och TT håller sig nu med samma mesiga hållning som finns hos andra ”språkvårdande” ställen.

Vår tids urvattnade modeuttryck präglar även denne f d gigant. I texter som vänder sig till diverse redaktioner kan det låta så här: "Nyheter från TT – vilket innehåll behöver du?"

Ja, man får vara glad för allt där ett ”innehåll” har vad det heter – ett innehåll. Det är bara att inse det smärtsamma: många av oss talar inte längre samma språk som ett stort antal andra människor. Och då företrädesvis som dem vars besynnerliga ord ljuder ur medierna. Ibland förstår man att detta är en generationsfråga, ibland förstår man ingenting överhuvudtaget.

Som exempelvis det TT skriver under rubriken ”MODEORD OCH SCHABLONER”:

Var försiktig med bildspråk, schabloner och modeuttryck - de blir snabbt slitna. De kan också göra det svårt att förstå vad som menas. Var sparsam med:

i snitt
det kärvar
boven i dramat
slog en järnring
kolla upp
komma in i bilden
komma till skott
lägga locket på
slå ett slag för
starta upp
ställa upp på
uppleva sin situation


Vid läsning av den listan kommer en känsla av främlingskap över mig, den är av ofattbara mått. Jag, den mest språktjuriga jag känner, skulle bara brännmärka två av dessa uttryck, nämligen ”starta upp” och ”uppleva sin situation”. De övriga är fullt användbara i min språkvärld. Om det var möjligt skulle jag fråga självaste TT: vad sjutton är det som händer?