måndag 11 november 2019

Man ställer sig frågande inför TT:s lista över modeuttryck

I bloggen den 8 november fanns en lista med uttryck som TT anser platsa under rubriken ”Modeord och schabloner”. Vilket fick den som skriver på dessa tangenter att nästan smälla av (som i sig är ett uttryck att använda enbart vid personliga betraktelser, som Sbråk, t ex).

Nu ska denna lista kollas mot en av våra största handböcker (Svenskt språkbruk, 2003) över konstruktioner och fraser i svenska.

Här är TT:s ”mode-” eller ”schablonord”: i snitt (finns med i Svenskt språkbruk), det kärvar (finns inte med), boven i dramat, slå en järnring, kolla upp, komma in i bilden, komma till skott, lägga locket på, slå ett slag för, starta upp – alla dessa åtta finns med i nyss nämnda lexikon (och vars föregångare var Svensk handordbok), vilket däremot inte ställa upp på och uppleva sin situation gör.

Det senare, ”uppleva sin situation” samt ”starta upp” antyder att TT-listan skrevs för flera decennier sedan. Just de två uttrycken retade undertecknad och ett antal korrekturläsarkolleger ytterligare (kanske även andra personer). Tiden har inte ändrat min inställning, jag skulle undvika dem. ”Starta upp” finner dock nåd hos språkbruksboken, men inte ”ställa upp på” som jag själv skulle kunna använda.

”Det kärvar”,finns dock med i både SAOL och SO som bildligt uttryck för att något går trögt.

TT:s lista är jättekonstig, den ger ett godtyckligt intryck för en som korrläst en massa i halva sitt liv och sett modeord komma och gå.


PS Det kan vara intressant att veta att en variant av ”boven i dramat”, nämligen ”dramats bov” och ”slå ett slag för något” finns med i Svensk handordbok från 1966. Modeuttryck, hm.