torsdag 21 november 2019

Det gäller att inte underskatta vad folk kan göra med sin lilla hjärna

Samhällsindignationen från i förrgår fortsätter, nu med tydligare språkinslag.

I ett radioprogram som handlar uteslutande om detta – språk – hände häromdagen något som visar hur kärnfrågan ofta behandlas av dem som är experter. En lyssnare ringde och undrade över en formulering i ett inslag (i radio eller tv) om årets Nobelpristagare. Meningen i sin helhet löd: Hennes betydelse går inte att underskatta.

”Det måste väl vara fel”, sa lyssnaren, ”det bör rimligen heta hennes betydelse går inte att överskatta”. Han tillade att han flera gånger hört den här användningen som hans språkkänsla reagerade på.

Språkvetaren/akademikern sa sig själv bli lite förvirrad och började därefter ge prov på denna förvirring med hjälp av exempel på andra formuleringar som att något "inte får/bör/ska underskattas". I stället för att svara på frågan försökte experten alltså förklara varför felet uppstår: det är fråga om en s k kontamination, vilket innebär att man förväxlar uttrycken för att de är så pass lika.

I ett tio år gammalt program i samma serie togs exakt detta problem upp och den person som då var  "den som kan ämnet" kallade den felaktiga användningen vid dess rätta namn, nämligen den felaktiga användningen. 

En av de avslutande meningarna i den folkbildande diskussionen 2019 löd: ”Det här är inte så lätt för lilla hjärnan”.