söndag 24 november 2019

Det är viktigt att kontinuerligt ser över hur man jobbar

Det var inte länge sen som meningen ”hudvårdsrutiner är trygghetsskapande”användes i bloggen som exempel på ord man kan sitta och stirra på länge utan att fatta trots att man förstår ”på ytan”.

Det finns en hel del sådant språk i språket, eller kanske snarare språk utanför språket. Man ser att ett antal ord har fogats samman, men innehållet är underligt eller totalbanalt och det känns pinsamt att såna fraser över huvud taget yttras eller skrivs. Men här kommer ändå några till. Sammanhanget de dök upp i är oviktigt, det dräller av människor som säger nästan exakt samma saker påfallande ofta. De följande exemplen är hämtade från en tv-intervju där en person på kort tid fick ur sig följande:

Det här är frågor vi kontinuerligt jobbar med
Det här är frågor vi ska fokusera på och prioritera
Det är viktigt att vi kontinuerligt ser över hur vi jobbar


Intervjun hade kunnat kortas, för vad personen sa var: ”Vi måste skärpa oss”.

Det otäcka är att det här floskelspråket börjat äta sig in i s k vanliga människors hjärnor. När jag talar med folk i min omgivning tänker jag allt oftare: Hoppsan, jag står här och språkar med en byråkrat, en byråkrat som talar ett överjäst lingo.

På en websida finns en ”floskelgenerator” där man kan fabricera egna klyschor. Men vid en närmare titt framgår att den här fina floskelgeneratorn är borttagen. Och varför inte, sidan är från 2013 och sen dess har det här språket fått ett så pass stabilt fäste att vi ser, hör och, i värsta fall, talar det dagligen.

Här är i alla fall en mening som generatorn fick fram för sex år sedan: ”Vi står för hög kvalitet och breddar och fördjupar ständigt våra kunskaper för att ge kunden ökad produktivitet och konkurrenskraft”.

Som sagt, vi är där nu, vi får ta och titta på det här och ta det därifrån. Och anpassa kostymen.