onsdag 16 september 2020

Små grodorna vet att försvara sig mot illdådare som vill koka dem

I dag ska åter (liksom i går) en politisk kommentator få utgöra exempel på hur det kan gå när man pratar och har för bråttom (eller vad det nu finns att skylla på). Han talade om något som var ”en svårsmält nöt”. Det kan låta troligt att nötter är svåra för magen, men uttrycket brukar handla om ”en hård/svår nöt att knäcka”. Visserligen används ”svårsmält” i en överförd bemärkelse och som bildspråk, men bara för sig, ordet brukar inte ingå i fasta uttryck. 

Grodor tål värme, men säger ifrån när det blir för mycket
Fast språkligt mer svårsmält blev det då den nämnde kommentatorn tog det kända grodexemplet. Men på ett lite virrigt vis. Han sa att om man ”släpper en groda direkt i kokhett vatten så flyr den”, och fortsatte sen berätta att om man låter den ligga i kallt vatten som långsamt värms så märker den inget och kokas ihjäl. 

Historien är ofta använd, men på sajten ”Faktoider” vederläggs exemplet som vanligt. Det är inte första gången Faktoider sabbar ens världsbild! Här citeras bl a en universitetsgubbe från Oklahoma som (på ett vetenskapligt vis) berättar att grodor lagda i kallvatten visst lägger märke till att det börjar bli hett om såväl öron som resten: ”Om kärlet där djuret placerats har sådan storlek och en öppning som tillåter grodan att hoppa ut kommer den också att göra det!”