tisdag 15 september 2020

Vilsen tants kommentarer om det språk som äts av tidens tand

Ibland tillkommer det nya läsare och då måste programförklaringarna dras igen. Den jättestora följarskaran kan dem utan och innan.

Det är svårt att läsa vad människor skriver, särskilt om man inte känner dem. Här går att ta ett exempel genast: nyss användes orden ”jättestor följarskara”. Det är givetvis ett skämt, bloggaren vet hur få som läser språkgnöl och dito gnäll när det finns sminkbloggar (ja, nu är de förstås vloggar, poddar eller Youtubeinlägg eller annat). Det finns pladder om mat, det finns narcissistiska utvikningar om kroppens och ens vardagsrums utseende. Och mycket porr.

Här skriver bara en gammal tant om det språk hon lärde sig som barn och ung samt hur detta språk äts av tidens tand. Ibland skämtar tanten, ibland är hon gravallvarlig.

Hon lyssnar på vad de som förr uppträdde rådgivande och normerande i ”språkfrågor” säger i dag. Från alla sin s k plattformar berättar de (vi kan kalla dem ”språkvetare”) hur konservativa såna som sbråkmakaren är. Ja, inte bara det, utan dumma i huvet rent av som inte fattar att språk ändras ”över tid” (som de säger på sitt från engelska direktöversatta språk).

Dessutom brukar de berätta att unga alltid haft ett ”eget” språk jämfört med de äldre som i varje generation klagar över detta faktum. M a o: visdomar man aldrig hört förr flödar. Och det dessutom på deras lite småballa randomspråk som är bara sååå fullt av den mer tillåtande svenska som nu präglar våra medier.

Som aningens påläst sedan decennier förstår tanten ofta vad språkvetare och mediefolk säger, men vet också till att det finns människor som inte talar modespråk eller halv engelska.

För dem kan ett yttrande av en politisk kommentator i riksradion låta märkligt. På frågan om huruvida Boris Johnson sitter säkert i sin politiska roll, svarade kommentatorn: ”Ja, för nu, men det spelar även roll hur det kommande året spelar ut sig”.*

Tantens roll är inte att sitta och peka finger åt enskilda utan sätta samma finger på hur allt fler människor talar svenska i dag. I värsta fall kan det även hända tanten själv.


*För nu = för tillfället (eng: for now)
Spela ut sig = genomförs, utvecklas, eller annat (eng: plays out)