fredag 4 september 2020

Inte utan att man börjar undra över "komikerns" kärleksliv

Gårdagsinläggets sista ord var ”obestämbarhet”. I dag ska vi titta närmare på det bestämda. Informanten O var upprörd. Denna j-a bestämda form, dundrade han och utgöt sig sen över tidningsrubriker: ”Okända viruset drabbar” och ”Kände författaren avliden”.

I det senare fallet menade O att det måste innebära att det bara finns en känd författare och att denne nu är avliden. Och det är klart, tänker man efter så bör väl rubriken egentligen lyda ”(En) känd författare avliden”.

Väl inne på detta spår utförde jag en snabbkoll. Det är givetvis tidningar med en braskande, för att inte säga snaskig, karaktär som nyttjar den ”bestämda formens rubrikstil".

Här finns exempel som: ”Fyraåringen viral efter galna fullträffen” Det här sättet att formulera rubriker är på sina håll så vanligt att man kanske inte ägnat det djupare tankar. Antagligen är syftet att skapa någon slags intim känsla som signalerar att man lite telepatiskt borde veta vem ”författaren” eller t o m ”fyraåringen” är.

Så dyker den här rubriken upp: ”Nya anklagelser mot komikern”, formulerad på samma sätt, alltså. Men ”komikern” som med sin bestämda form ska antyda något bekant visar sig vara en för mig okänd amerikan. Nu fångades dock blicken av en andra rubrikrad med lydelsen ”Nekar: aldrig gjort något sexuellt”.

Kollade ”komikerns” ålder. Han är fyrtio år. Och har ”aldrig gjort något sexuellt”. Nåja, tänker den alerta tidningsläsare som bor i mig: det är ju aldrig för sent för ”komikern”.