söndag 13 september 2020

Yes box, serruvarrekätts, dra på dig fracken, hahaha!

Fersen week – för all del, ansåg jag i går, men drar mig till minnes en konstig egenreklam SVT hade för kanske ett decennium sedan. Själva formuleringarna har gått förlorade i minnets labyrint, men i den lilla filmsnutten fanns bild på några av de journalister som skulle sköta rapporteringen från nobelfestligheterna. I trailern ("förhandsreklam" på svenska) var SVT-medarbetarna klädda i frack och så fanns att antal roliga (trodde de som gjort eländet) kommentarer där ordet ”fracking”ingick. 

Begreppet var (om jag minns rätt igen) förhållandevis nytt. Fracking, läser man sig till, är en kontroversiell och brutal metod som används för bränsleutvinning. Förfarandet hade inte ett dugg med Nobelpriset att göra, däremot är det brukligt att män frack bär vid prisutdelningen och festen. Alltså: det finns en hydraulisk spräckning av mark som heter ”fracking” på engelska och så finns det klädesplagget frack. Så ungefär såg kopplingen ut. 

Det påminner om morfar som på 50-talet låtsades kunna engelska och ibland svarade på en fråga så här: Yes box, serruvarrekätts! Nonsensspråk, alltså. 

Och längs en motorväg står en skylt med texten ”eat Buffe”. Det är hela meddelandet. Får nog säga att det placerar sig på en av de främsta platserna för obegripligheter folk hasplar ur sig, trycker på skyltar som måste kosta pengar och sätter upp som ett budskap.


(Bilden publicerad i Vanity Fair 1885)